Home

Mijn naam is Ilona Kuis. De sprankeling van het moment heb ik enorm lief. Bewust zijn, worden en maken is de basis van waaruit ik werk en leef. Het waarnemen -van de wereld binnenin je en die om je heen- en het vinden van de juiste communicatievormen (woorden, oogcontact, expressie, stilte, houding, gedrag) voor die waarneming, dát is voor mij een kunstvorm.

Trainingsactrice

Het overbrengen van die kunst heb ik sinds 2009 beoefend als trainingsactrice. In trainingen en coachings heb ik rollen en gedrag laten zien om anderen de kans te geven te oefenen met liefdevolle en heldere communicatie. Ik speelde het door jou beschreven gedrag zodat je kon ervaren wat de uitwerking was op mij in die rol. Op mij, in die rol, op die dag, in die situatie. Want het leek mij van begin af aan een illusie dat ik als trainingsacteur het gelijk aan mijn zijde heb en het enige universeel mogelijke effect belichaam. Dat gezegd hebbende, kende ik vanuit theorie en ervaring de dynamieken in menselijke interacties, en was het mijn taak om me te laten raken in mijn rol en daar als Ilona weer los van te komen. En zo was ook ik aan het oefenen, want de parallel met mijn persoonlijke interne bewegingen was snel gelegd en de waarde van deze ontwikkeling voor mij als persoon is zo helder als glas. Acteren heeft daarom voor mij niets met ‘nep’ of onecht van doen, het is juist een zeer leuke ingang om jezelf te ontmaskeren.

Procesbegeleider

Gedurende mijn werkzaamheden als trainingsactrice ontwikkelde ik mij als procesbegeleider. Ik zag hoe essentieel het was om als ‘hulpverlener’ een autonoom gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, zodat elke deelnemer de ruimte zou voelen om zichzelf te ontwikkelen zonder druk of afleiding te ervaren vanuit mij als persoon. Vooral was ik oneindig gefascineerd door de schoonheid en overtuiging van innerlijke constructies. Door mijzelf beter te leren kennen, kon ik de deelnemers echt zien. En andersom.

Nieuw bedrijf

Vanaf 2015 ben ik minder gaan trainingsacteren om mijn eigen visie en ervaringen rondom ontwikkeling te vertalen in een nieuwe vorm. In dat jaar ontstonden dan ook mijn nieuwe bedrijfsactiviteiten, te vinden op de hoofdsite: Begeleiding in bewustwording. Daar werken we vanuit passie en kalmte, ernst en humor, gevoel en scherpte, aan het verruimen van je bewustzijn en het verdiepen van je innerlijke rust. Om van daaruit je waarnemingsvermogen te vergroten en je communicatieve uitingen te versterken. Deze activiteiten vloeiden spontaan en organisch voort uit mijn levens-, werk en reiservaring, gecombineerd met mijn persoonlijke ontwikkelingen op het spirituele pad.

Presentatrice en actrice

Daarnaast werk ik nog steeds als presentatrice -van evenementen en video’s- en als actrice in commerciële projecten zoals tv-commercials en fotoshoots. Door het filter van de camera heen of met een groot publiek contact maken, temidden van stressverhogende omstandigheden, zoals een complete crew die naar je kijkt, tijdsdruk en de focus op uiterlijkheden waarin kwetsbaarheid tastbaar en zichtbaar wordt, is een mooie gelegenheid om jezelf intern te (re)organiseren.

Want als iedereen naar je kijkt, naar wie kijk jij dan?

Recente berichten

Sprookjessessie

Een cliënte gaf aan zich vaak moe, zwaar, lusteloos, verdrietig en eenzaam te voelen. Ze wilde meer geluk, geen lijden, een zinvol leven in overeenstemming met haar essentie, daadkrachtige uitwerking van haar ambities, vervullende relaties en een opgewekt humeur. Hoogontwikkelde doelen dus, waarin levenslust, potentie en ambitie waren omgeslagen in een boze gefrustreerde worsteling met de alledaagse verwerkelijking ervan. Ze vertelde ook dat ze van sprookjes hield, de sprookjeswereld was een wereld die ze wel begreep.

13315605_908711819254568_105333157919417676_nIn een individuele sessie namen we samen aan de hand van de typische ontwikkeling van een sprookje (de rode briefjes; foto geplaatst met toestemming) haar leven so far onder de loep. Ze koos het engeltje (rechts) ter representatie van zichzelf. Persoonlijke en professionele mijlpalen, belangrijke mensen in haar leven, voedende bezigheden, thema’s en waarden diepten we op uit haar bewustzijn en diepten we uit in begrip.

Het enige wat ik hoefde te doen, was haar rustig begeleiden bij haar eigen intelligente reflectie, waarvan het positief en waarderend herkaderen van ook de mindere fases (‘de oude ik, mijn burn-out, ik was toen niet mezelf’) een terugkomend en inzichtgevend onderdeel was. Want hoe kun je echt groeien als je jezelf gefragmenteerd waarneemt, delen van jezelf afwijst, en je levensglas als halfleeg beschouwt?

Haar eenvoudige hartstochtelijke reacties tussendoor waren zo kerntreffend en geven mij zo giga veel voldoening dat ik ze hier graag deel:

‘Ik voel me met de minuut lichter worden!’
‘Wat ben je coulant.’
‘Ik kan bij jou helemaal mezelf zijn.’

~•~ JOY! ~•~

  1. Jij hebt alles! Ja, dat klopt… Geef een reactie
  2. Geen claim op monogamie, geen claim op polyamorie Geef een reactie
  3. Ruim jij jouw huis op of je gedachten? Geef een reactie
  4. Hoe waar neem je waar? Over pepernoten enzo. Geef een reactie
  5. Vraag jij (maar) raak? – 5 tips Geef een reactie
  6. Vat jij samen? – 5 tips Geef een reactie
  7. Luister in overvloed – 5 tips 2 reacties
  8. Wat je van planten leren kunt, van slimme planten leren kunt Geef een reactie
  9. After summer back to business update Geef een reactie